Chanie Apfelbaum posjetila je tijekom putovanja i Plitvička jezera, Foto: Chanie Apfelbaum

Chanie Apfelbaum posjetila je tijekom putovanja i Plitvička jezera, Foto: Chanie Apfelbaum, privatni album

Chanie Apfelbaum: zvijezda košer kuhinje okusila je i Hrvatsku

Ime Chanie Apfelbaum dobro je poznato u svijetu food blogova; autorica bloga „Busy in Brooklyn“ ističe se kao jedna od pionirki košer bloganja. Influencerica koju prate ne samo židovski, već i mnogi poznati svjetski mediji, ovog je ljeta posjetila i Hrvatsku te podijelila s nama svoja iskustva.

Paralelno s razvojem interneta, prije više od 20 godina, počeli su se razvijati i blogovi, online dnevnici najrazličitijih tema, od onih osobnih do putničkih, a ubrzo su virtualni prostor počeli osvajati i takozvani food blogovi posvećeni kuhanju i hrani. Prvi food blogovi bili su zapravo osobni dnevnici kuhanja koje bi vodili kuhari amateri, entuzijasti i ljubitelji hrane, zapisujući recepte i iskustva iz kuhinje. Profesionalni kuhari i izdavačke kuće tada još nisu do kraja prepoznali potencijal interneta, pa su blogeri spremno ispunili tu prazninu. Tako je i u filmu „Julie & Julia“ iz 2009. u kojem su glavne uloge pripale Amy Adams i Meryl Streep, ispričana priča o jednoj od prvih food blogerica, Julie Powell, a koja je godinu dana svakodnevno pripremala jela prema receptima iz kuharice njezine omiljene autorice Julije Child te o svemu detaljno pisala na svom blogu „The Julie/Julia Project“.

A kada je riječ o košer blogovima, tu temu nije moguće pokriti, a da se ne spomene Chanie Apfelbaum, jedna od začetnica trenda košer bloganja i autorica košer kuharica, koju prate ne samo židovski, već i najpoznatiji svjetski mediji objavljujući njezine recepte i intervjue – od Cosmopolitana i Wall Street Journala do The New York Timesa. Na svom popularnom blogu „Busy in Brooklyn“, osvojila je čitatelje svojim košer receptima u kojima spaja tradicionalna židovska jela s modernom kuhinjom.

Obiteljski klasici u novom ruhu

Ova kreativna košer influencerica rođena je i odrasla u košer obitelji u Brooklynu uz tradicionalna židovska jela poput gefilte ribe, punjenog kupusa i juhe s maces okruglicama. Danas, živeći samo nekoliko ulica dalje od kuće u kojoj je odrasla, ponovno otkriva obiteljske klasike i na novi način interpretira tradicionalna blagdanska jela. Njezini kreativni zaokreti na starim receptima pokazuju da košer kuhinja nipošto nije zastarjela.

No Chanie nije samo autorica recepata, već i majstorski fotografira svoja jela. Redovita je suradnica časopisa Fleishig’s, a piše i kao gostujuća autorica za brojne tiskane i online publikacije. Godine 2018. proglašena je i najboljom „židovskom“ kuharicom po izboru Forward Food Choice Awards.

Uz petero male djece, Chanie slavi svoje nasljeđe tanjur po tanjur, dijeleći ljubav prema hrani, obitelji i tradiciji s više od 118.000 pratitelja na Instagramu te je prisutna i na drugim društvenim mrežama.

Iskustva iz Hrvatske

Tijekom ovogodišnjeg ljetnog putovanja zemljama Mediterana, Chanie se zatekla i u Hrvatskoj te smo imali rijetku priliku i osobno je upoznati u Chabad Houseu u Zagrebu. U našoj zemlji s malobrojnom židovskom zajednicom, u kojoj nema košer restorana ili košer trgovina, o kašrutu se zapravo vrlo malo zna, a religiozni Židovi poput Chanie suočeni su s izazovima u izboru namirnica koje bi imale međunarodno priznate košer certifikate.

Svoja iskustva o tome kako se je snašla u našoj zemlji te općenito o svojoj karijeri, Chanie Apfelbaum podijelila je u kratkom intervjuu i za Židovski forum.

Možete li se ukratko predstaviti našim čitateljima u Hrvatskoj – kako ste postali poznata kosher influencerica?

Prije otprilike 15 godina pokrenula sam popularni blog o košer hrani, Busyinbrooklyn.com, popunivši tako važnu prazninu u košer svijetu. Završila sam košer kulinarsku školu i pohađala tečajeve fotografije kako bih usavršila svoje vještine. Godine 2018. objavila sam svoju prvu kuharicu „Millennial Kosher“, a zatim i drugu, „Totally Kosher“, 2023. godine. Upravo je u lipnju objavljena kuharica „Micro Peas: The Salad Formula“ u kojoj sam koautorica – to je moja najnovija knjiga!

Chanie je autorica poznatih košer kuharica, među ostalim i Totally Kosher, Foto: Chanie Apfelbaum, privatni album

Chanie je autorica poznatih košer kuharica, među ostalim i Totally Kosher, Foto: Chanie Apfelbaum, privatni album

Kao majka petero djece – hvala Bogu – i kao praktična Židovka, dobro razumijem izazov pripreme uravnoteženih obroka za svakodnevni život, Šabat i blagdane! Strastvena sam u želji da ukusni košer recepti budu dostupni svima koji kuhaju košer u svom domu i da se ljubav prema kuhanju ponovno vrati u kuhinju.

Što košer hrana za vas osobno znači? Koliko vam je važna u životu?

Za mene košer nije samo prehrambena praksa, već i tradicija. Poštivanje košer pravila dio je mog ponosnog židovskog identiteta. Židovska kuhinja uvelike je oblikovana zakonima košera, a židovski blagdani i običaji također definiraju hranu koju pripremamo i jedemo.

Iznimno mi je važno pomoći drugim Židovima da kroz hranu proslave svoje nasljeđe i da se obitelji okupljaju za stolom kako bi čuvale našu predivnu kulturu i tradiciju.

Mislite li da je košer hrana, općenito govoreći, zdrava?

Košer hrana sama po sebi nije zdravija od hrane koja nije košer. Košer pravila određuju što je dopušteno jesti prema židovskom vjerskom zakonu, a ne prema prehrambenoj vrijednosti.

Nedavno ste posjetili našu zemlju. Koje ste gradove obišli i kakvi su vam dojmovi?

Imala sam sreću posjetiti Dubrovnik, Split, Nacionalni park Plitvička jezera i Zagreb. Bila sam oduševljena što sam u Dubrovniku i Splitu vidjela neke od najstarijih sinagoga u Europi! Hrvatska je prekrasna zemlja prepuna povijesti i stvarno sam uživala u posjetu.

Jeste li prije putovanja znali da je ponuda košer hrane u Hrvatskoj vrlo ograničena? Kako ste se snašli?

Da, kao osoba koja se pridržava košera uvijek moram unaprijed istražiti mogućnosti za košer prehranu. Ponekad naručujem hranu iz najbližeg Chabada, ali ovaj put sam odlučila izazvati samu sebe i kupovati na lokalnim tržnicama te kuhati u svom Airbnb smještaju. U Splitu sam rano ujutro otišla u ribarnicu i kupila brancina kojeg sam ispekla u pećnici (koju sam prethodno košerizirala) s tikvicama, rajčicom, limunom i maslinovim uljem.

U supermarketu sam također pronašla Rio Mare tunjevinu s košer certifikatom te pripremila mediteransko jelo od tunjevine u pećnici, kao i šakšuku s povrćem i jajima s lokalne tržnice.

Jeste li ipak uspjeli kušati neko hrvatsko jelo? Ili ste možda čuli za neko jelo koje biste voljeli isprobati?

Uvijek volim razgovarati s lokalnim stanovnicima o njihovoj tradicionalnoj kuhinji, čak i ako ne mogu sve probati. Primijetila sam da se mnoga hrvatska jela temelje na ne-košer plodovima mora, poput lignji i hobotnice ili uključuju meso koje nije košer, poput kobasica od svinjetine. Ako imate neko jelo za koje mislite da bi se moglo prilagoditi košer načelima, rado bih naučila kako!

Chanie smo poslali pojednostavljenu verziju recepta za pašticadu kojeg smo prilagodili košer kuhinji koristeći guščju umjesto svinjske masti te dimljenu „slaninu“ od puretine, no njoj prepuštamo da se poigra sa sastojcima te stvori svoju varijaciju recepta – sigurni smo da će biti itekako ukusan.

Update cookies preferences